Предстоящо събитие, Хайдушки копнения - до Капе и обратно

Тази година се навършват 120 години от Илинденско-преображенската епопея. Както е добре известно въстанието е венецът на българското националноосвободително движение, ознаменувано с бурни процеси по неговата подготовката в началото на 1903 г.

    По този повод културният календар на Сдружение Български щит за 2023 г. включва редица мероприятия за отбелязване на част от значимите събития, предшествали избухването на въстанието, както и на самите въстанически дела, в партньорство с Община Петрич, Македонския научен институт, ПГ „Пейо К. Яворов“ гр. Петрич, академични и културни дейци от страната.
     Началото на проявите ще поставим с посещение на легендарната пещера Капе, така добре описана от Пейо Яворов в неговите ‘’Хайдушки копнения’’, намираща се над село Крушево (на гръцки Ахладохори), на южния склон на планината Славянка (Алиботуш), Република Гърция. В нея, през месец февруари, точно преди 120 години, за първи и последен път се събират заедно едни от най-големите дейци на българската революционна дейност за освобождението на Македония. Сред тях са имена като Гоце Делчев, Пейо Яворов, Яне Сандански, Димитър Гущанов, дядо Илия Кърчовалията, Атанас Тешовски и мн. др, наброявайки близо 70 човека, засвидетелствали своето единство и сплотеност пред общия национален идеал.
    Утвърденият маршрут на образователно-историческата екскурзия, ще бъде Петрич – Кулата/Промахон/ - Демирхисар/Сидирокастро/ - Крушево/Ахладохори/ - пещерата Капе – обратно. Като мероприятието ще включва посещение, беседи и дискусии при:

- Крепостта Демерхисар и местния манастир;
- Пещерата Капе и построената в нея от българина Трайче древна пещерна църква „Свети Спас“;
- Село Крушево и българската възрожденска православна църква „Свети пророк Илия“
   
    На 120 годишнината от Илинденско-Преображенското въстание, явяващо се връхната точка на неотразимия стремеж на българите за свобода и национално обединение, едва ли има по-подходящ начин да се преклоним пред нечувания героизъм на предците ни и засвидетелстваме нашата признателност, от това да предадем към идните поколения историята и примера, открехвайки пред тях светлата страница на освободителните борби на българското население в Тракия и Македония, превърнали се в ярък пример за неговите непрестанни усилия за отхвърляне на потисничеството и за завоюване на свобода и независимост.
    Нека да отдадем заслуженото на борците за свобода, като едновременно с това предадем примерът им към следващото поколение в "ползу роду болгарскому", защото няма нищо по-важно и ценно от възпитаването на едно тачещо Бога, родолюбиво и уважаващо традициите и историята си поколение.
     
     Героите не умират, докато ние помним делото им!