Реакцията на Български щит относно посегателството върху творчеството на Майстора

След разразилия се през изминалата седмица скандал по медиите, във връзка с отпускането на 10 хил. лв. от Национален фонд "Култура" на изложба в която транссексуални позират за снимки, имитиращи някои от великите картини на Владимир Димитров-Майстора, не закъсня и нашата реакция от Български щит.

В качеството си на родолюбци и пазителите на културното и историческото ни наследство от Сдружение "Български щит", излязохмя с искане за преразглеждане на решението от НФК и вземане на всички необходими мерки за контрол и недопускане по нататъшното поругаване на българското културно богатство.

Ето и какво заяви относно този казус, председателя на Гражданската ни фракция, Георги Анадолов:

"Точно в момент, в който тече една активна кампания отвън за обезличаване на българската културна идентичност. Процеси които целят, унищожаване на българските корени и история, чрез допускане и приемане на кражба и обсебването на нашите национални герои, ние допускаме сами отвътре да унищожаваме нашето културно наследство.
Всички знаем кой е Владимир Димитров-Майстора и това, че той е един от многомилионните бежанци и жертва на насилствената дебългаризация на Македония. И това, че точно сега се случва посегателството с неговото изкуство, когато и арогантността на властите в Скопие, към нашата идентичност и герои е в своята върхова точка и отричане, за мен не е случайно. Посягането точно към човека, чиито ръка и поглед, най-точно, най-чисто, най-неподправено от всички запечата за идните поколения уникалния образ на българската жена, българския бит и село, е варварство. Майката, която олицетворява вечността и продължението на нашия род, сега е напът да бъде осквернена. Всичко това е недопустимо!

Ето защо започнахме сформирането на Инициативен комитет, в който да се включат български непартийни организации, интелектуалци и граждани, където да обединим усилия и това кощунство да бъде предотвратено. Но преди това е хубаво всички, които волно или неволно участват в тези процеси на поругаване на нашите ценности и визия като народ, да си дадат реална сметка, какво правят и дали след техните действия децата им един ден ще се чувстват все още българи?"

Фейсбук група: НЕ на гаврата с картините на Майстора

Предоставяме Ви и пълния текст на сигнал от Сдружение "Български щит" до българските институции.

 

До Министъра на културата на Р. България Атанас Атанасов
До Председателя Комисия по култура и медии към Парламента на Р. България Тошко Йорданов
До Изпълнителен директор на НФК Мирена Станева 
До Главен юрист на НФК Диана Цанкова
До Председателя на СБХ Любен Генов   

 

СИГНАЛ
От
Сдружение „Български щит“
За неправомерно разходване на ресурси за култура и допускане поругаването на културното ни наследство

 

 

Уважаеми, г-н Министър,
Уважаеми, г-н Йорданов,
Уважаема, г-жо Станева,
Уважаема, г-жо Цанкова,
Уважаеми, г-н Генов,

             

      От информация по медиите става ясно, че Национален фонд „Култура“ към Министерство на културата, финансира с 10,000 лева изложба със заглавие „Другите българки“ на художника Михаил Вучков, представляваща фотографска възстановка на картини на Владимир Димитров-Майстора, където транссексуални позират за снимки, имитиращи някои от великите му произведения.

     И, ако точно Вие не сте наясно кой е Владимир Димитров-Майстора и неговото изкуство, нека Ви припомним. Владимир Димитров-Майстора притежава уникален почерк, през който прозира поглед, пълен с любов към българската жена, българския бит и село. В творбите му идеализацията на българката, доближава физическата ѝ красота до висотата на морала и ценностите. Той въздига жената на трон. За него това е бъдеща майка, боготворейки я като създателка на новия живот.

    Точно поради това е недопустимо търсенето на паралел между картините на Майстора, запечатали българката, подчинена на патриархалните порядки и морал и от друга страна днешното „иновативно“ изкуство с поглед, търсещ скандалното и разкрепостеното, където естетиката на Майстора е използвана с политическа цел, в поредната платформа на ЛГБТ активизма.

   Ето как картините стават карикатури и се допуска подигравка с изкуството на Майстора, подсилено от факта, че съвпада и с честването на 140 години от неговото рождение, отбелязано с откриване на истинска изложба, с истинско изкуство, включваща 300 картини на прочутия творец, включително и 14 непоказвани до сега.

   Съгласни сме, че в изкуството не трябва да има граници, но е задължително да има ценности.

   Във връзка с това искаме да изразим нашето огромно възмущение и непримиримост с начина на изразходване на средства, предназначени за подпомагане и развитието на културата в България.

   Тази изложба е акт на посегателство към националната културна памет и трябва да се разглежда, като нарушение на Закона за културно наследство, в частност уреждането на опазването и закрилата на културното наследство на Република България.

   Искаме да Ви напомним, че ролята на държавата е да осигури закрилата на културното наследство като съвкупност от културни ценности, които са носители на историческа памет, национална идентичност и имат културна стойност.

   Призоваваме Ви решението за отпускане на средства за такъв вид изложба от Национален фонд „Култура“ да бъде преразгледано, като се вземат и всички необходими мерки за контрол и недопускане по нататъшното поругаването на културното ни наследство.

Очакваме писмен отговор за предприетите мерки и действия!

 

02.02.2022 г.

 

С уважение,
Георги Анадолов
Председател Гражданска фракция на Сдружение „Български щ