Отдаване на почит пред паметната плоча на Генерал Вазов в с. Рибарица

Между тежките нощни наряди, в защита на местното население от набезите на мечката стръвница, доброволците от Български щит, водени от председателя на Гражданската фракция Георги Анадолов, почистиха и отдадоха почит пред паметната плоча на Героя от Дойран- Великия генерал Вазов.
Генерал-лейтенант Владимир Вазов е интерниран след 9 септември в ловешкото село Рибарица, от където се примества в Тетевен за последните дни от жовота си и умира на 20 май 1945 г.
Великото семейство Вазови, пряко или косвено, попада под ударите на „народната власт”. Народният поет Иван Вазов получава „званието” „шовинист”, творчеството му е охулено и попада под тежка цензурата. Владимир Вазов с жена си Мария Горанова, родом от Тетевен, и сина си Иван са принудени да напуснат столицата, която е изживяла шестте си най-успешно години управление от 1926 до 1932, когато начело на града, като неин кмет е генерал Вазов. Заедно със семейството си се заселва в малка дървена вила в с. Рибарица.
Новата власт обвинява Владимир Вазов, че е бил защитник на буржоазна България и кмет - „слуга“ на „фашисткия” режим на цар Борис III.