На 3 и 4 юни ще се проведе Втори национален поход "Свети Дух"

 

Точно преди сто години започва една традицията, която днес възраждаме, чрез Втория национален поклоннически поход „Св. Дух“, целящ да почете паметта, саможертвата и страданията на падналите за свободата на Македония, проследявайки пътя и неволите на тези стотици хиляди бежанци, потърсили спасение в Майка България.

Днес в днешния забързан свят ние имаме нужда не само от запазване на паметта и спомена от нашите деди, но и възвръщане и съхранението на връзката с приказната ни природа. Нашия Рай за който са дадени и пролята толкова много кръв и жертви.<

Какви по-хубаво от това да обединим всичко в едно, чрез няколко часов преход по земен път, давайки пример пред нас, децата ни и идното поколение, за съхранение на памет и любов към природата.

🗓 ПРОГРАМАТА на събитието ще протече с:
🏃🏻‍♂️

 

Походът, започващ на 3 юни рано сутринта от Роженски манастир и след многобройни беседи, дискусии и пресичане на едни изключително красиви и живописни местности завършващ следобеда в манастира „Св. Дух“ до село Пирин със запалване на свещи в храма - за загиналите герои.

⛺️

 

Там, в двора на манастира, ще направим палатков лагер и ще подготвим лагерния огън, около който само няколко часа по-късно вечерта, ще изпълняваме много народни песни, ще разказваме истории и ще оживяваме спомени.

🌤

 

На сутринта ще посетим близката Яворова дупка, където Пейо Яворов се е крил, за да се спаси от турците след раздялата си с четата на Яне Сандански, и където е написал един от най-хубавите си стихове, така известен с песента Ден денувам (Мера според мера), посветен специално на легендарния войвода, Апостола Гоце Делчев.

🦇

 

След това ще хвърлим поглед и до Змейовата пещера, където, легендата разказва, е бил домът на Пиринския змей, на тавана на която се намира овален отвор, пробит според същата легенда от светкавицата на Беласишкия змей, който го е убил, пред очите на невястата му.

🏡

 

Двудневният поход ще завърши с 30-минутен преход до малкото, сгушило се в полите на планината, селце Пирин, където като че ли времето е спряло, запазвайки неговата самобитност и загадъчна приказност.

👨‍👩‍👧‍👦

 

Походът е подходящ за деца, семейства и възрастни.

🙏🏻

 

Заповядайте, включете се с нас в почитането на героите на обединението на България! 🇧🇬

Тел. за контакт: 087 7345933 Кристина
Защо Свети Дух и защо поход Свети Дух?

 

Св. Дух е ден на пробуждане на българската национална памет. Ден на Македония и на всички онези, които дадоха най-скъпото – живота си, пред олтара Македония, за да има свободна България, да има национално обединение.
Духовден с течение на времето се превръща в своеобразен Духовен ден за българите. Ден, който ни връща назад към нашето минало и към корените ни. Ден, който ни връща към спомена за онзи героичен и славен, безстрашен и непримирим български дух. Ден, който трябва да ни въодушеви да търсим и днес сред нас онези „нравствени великани” и „възвишени характери”, „смели до безумство, честни до самопожертвувание, влюбени в България до фанатизъм”.


Според вярванията на старите българи, на Духовден душите на мъртвите слизат на земята сред хората. Именно в този ден душите на стотиците хиляди българи, загинали за свободата и обединението на българския народ, са тук, сред нас, на земята. Именно в този ден, когато техните души бдят наоколо, морално отговорно е ние да засвидетелстваме нашия дълбок поклон пред техните велики дела, пред тяхната борба, пред тяхната саможертва.

Длъжни сме да отдадем почит на хилядите български герои, загинали славно в Кресненско-Разложкото въстание, в епопеята от 1903 г., белязана от Илинден, Преображение и Кръстовден, в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.
Длъжни сме да се преклоним пред подвига и делото на героите, взели участие в борбите и войните за национално обединение.
Длъжни сме да почетем паметта на хилядите храбри българи, оставили костите си на бойното поле в името на българския идеал. И с това наше поклонение да покажем на техните души, че дори тук и сега, въпреки предизвикателствата на времето, борбата не е приключила и ние помним тяхното дело.


Няма да забравим! И никога няма да простим!

Най-вече, длъжни сме да покажем на децата си кои са техните предтечи и да възпитаме в тях онова, което в училище се опитват да потулят, задушат или просто спестяват.

 Линк за събитието в Telegram ТУК
 Линк за събитието във Facebook ТУК