Защо вълкът е толкова важен за нас и какво символизира той

Още от древността българинът е изпитвал мистично преклонение и страхопочитание към свръхестествена сила на вълка. Този неуспорим Господар на севера.

Неговите привички, правила и мъдрост в лова, оцеляването и сплотеността на колектива са били пример за подражаване, с помощта на който българите се превръщат в несломима сила превземаща територии и създаваща след себе си империи.

Вълчата глутница е като бойната дружина – в нея цари ред и йерархия; животът в нея протича по строги правила. Вълкът е въплъщение на воинските добродетели, жив пример за храброст, съратничество и саможертва.
Начело на глутницата застава най-силният мъжкар, който спечелва водаческото право с честна борба. По същия начин и останалите вълци утвърждават мястото си в йерархията на глутницата.

Характерът на отношенията в една глутница е алтруистичен. Тоест всяко животно подчинява своите лични интереси на интересите на “колектива”. При каквито и да е други взаимоотношения глутницата не може да съществува като единен организъм. Рангът на животното зависи от нивото на развитие на неговата психика, а не само от физическите действия.

Защото както е известно, не оцелява най-силният, а най-умният. А на водача му се налага да организира лова (при вълците ловът е групово заграждане, което изисква добра организация), и да взема решения при поделянето на лова. Затова в глутницата цари ред и спокойствие. По-младите слушат по-възрастните и се чувстват защитени, а по-възрастните носят бремето и отговорността за всички.

Ето това е завета оставен ни от нашите деди. Той не е умрял, не е загубен. Ние го носим със себе си в нашите сърца, а Български ЩИТ е мястото където тези много сърца се сплотяват в един общ организам, даващ ни тази сила и сигурност.

Ако ти е втръснало от двуличието, лицемерието и пошлостта на всичко около теб и усещаш дълбоко в теб вълкът да напира, търсещ сходните души на другарите до които да застане? Не се двууми! Пресъедини се към нас! 👊🤝