Защита от мечка-стръвница в село Рибарица (декември 2021)

На 12.12.2021 г., след призив от живущите в село Рибарица, бяха мигновено сформирани и изпратени отряди от Български щит, които поеха на терен охраната и защитата на месните жители и техния добитък, от набезите на мечката стръвница.

В последствие се оказа, че става въпрос за над 200 килограмов мъжки екземпляр на 4.5 години, който по никакъв начин не се притеснява от човешкото присъствие и използването на пиротехнически средства.

За времето преди да бъде потърсена помощ от Български щит, огромния хищник беше разбил и проникнал в три къщи, убивайки и изяждайки всички животни и птици там.

 

След мигновената реакция от Български щит и поставянето на денонощни патрули, мечката беше респектирана и нейните набези бяха пресечени. С помощта на GPS сигналите от прикаченото към нея устройство, се проследи нейното движение в района, като тя остана да наблюдава и търси пролука за атака.

След едноседмична игра на "котка и мишка", между мечока и отрядите на Български щит, мечката се задържа в района на местност над селото, под хребета на надвиснали скали и най-вероятно изпадна в своята летаргия (зимен сън).

Доброволните отряди бяха изтеглени, като остават в готовност мигновено да се притекат на помощ, в случай на нужда.

От Сдружение Български щит благодарим на местното население за сърцатото посрещане, вкусната храна и топли напитки с които непрекъснато даряваха нашите момчета и поддържаха техния дух в мразовитите нощи на Балкана.

Български щит:
Ние сме там където народа има нужда, а държавата я няма или не може да им помогне!